lauantai 21. syyskuuta 2013

Uunikasvikset eli ehtoisan emännän jääkaapintyhjennyssetti

Kun käyn Hakaniemen torilla, homma lähtee usein käsistä. Halpoja paprikoita, mulle kiitos! Vihreää kukkakaalia, tänne näin! Kyssäkaalia tottakai, vaikken sitä ole koskaan aiemmin käyttänytkään ja juuri siis siksikin!

Sitten menee viikko ja samat kasvikset möllöttävät yhä jääkaapissa. Sitten menee toinen viikko ja nahistus valtaa juureslokeroa. Iskee paniikki.



Viime viikonloppuna päätin tehdä selvää kaikista vihanneslokeron asukeista ja tehdä uunikasviksia (kahta munakoisoa en saanut pelastettua, ne joutuivat roskikseen jatkamaan mätänemistään). Ja kuten ehtoisan emännän repertuaariin kuuluu, samoja uunikasviksia voi näpsäkkäästi käyttää seuraavalla viikolla uudessa ruokalajissa (Mitä suunnitelmallisuutta!). Yhteensä mulla tuli kasviksia pilkottuna kolmen litran astiallinen, ja niistä söimme yhteensä kaksi kertaa, ekana iltana uunikasviksia rahkadipin kera (tästä mulla ei ole valitettavasti kuvaa) ja toisena salaattia ja munakasta (kuvissa esiintyvät ruokayksilöt). Kas näin:

Uunivihannekset
(Käytä mitä hyvänsä vihanneksia jääkaapistasi sattuu löytymään. Minä käytin:)
6 perunaa
3 sipulia
1 ufokurpitsa
1 kyssäkaali
4 tomaattia

0,5 dl oliivi/rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
suolaa ja pippuria


1. Pese, kuori ja pilko kaikki kasvikset lohkoiksi, paitsi tomaatit puolikkaiksi.
2. Lorota ison kulhon pohjalle öljy, valkosipuli, suola ja pippuri. Heitä kulhoon kaikki muut kasvikset paitsi sipulit ja tomaatit. Sekoita.
3. Kumoa kasvikset uunipellille tai kahdelle niin, että kasvikset eivät ole päällekkäin. Nostele sipulilohkot joukkoon. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Lisää tomaatinpuolikkaat uuniin ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia.

Rahkadippi
1 prk jotain rahkaa, joka mainostaa itseään pehmeän makuiseksi
1 prk Creme Bonjour Cuisine Valkosipuli ja yrtit -makua

1. Sekoita keskenään. Jos olet ovela, jätät Creme Bonjouria pari ruokalusikallista jäljelle, saat siitä hyvän lisän jonain seuraavana päivänä lisäketomaatti- ja kurkkulohkojen päälle aterian kylkeen. Jos et tykkää Creme Bonjourista, voit sekoittaa rahkan sekaan esim haarukalla murskattua fetaa, mustapippuria ja minttua.

Nauti uunikasviksia dipin kera. Siirrä ylijääneet uunikasvikset jääkaappiin, perunat toiseen ja muut kasvikset toiseen rasiaan. Tarvitset niitä seuraavana tai sitä seuraavana päivänä:



Salaatti
1 pussi salaattia
2 tomaattia
1/2 pkt maustettua tofua
uunikasvisten jämät

Kastike
saksanpähkinäöljyä
balsamicokastiketta
suolaa ja pippuria

1. Pilko salaattiainekset, yhdistä ja loruta kastikeainekset salaatin päälle.
2. Valmista munakas:

Munakas
1 sipuli tai pakastesipulia
uunikasviksista ylijääneet perunat
3 munaa
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria

1. Kuullota sipulit öljyssä, lisää perunat ja kärtsää hetki. Lisää munat, sekoittele hetki ja anna hyytyä miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti