keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Munakkaat, nuo unohdetut ihanat


Kun on oikein kiire, maailman paras ruoka on munakas. Tuo vaatimaton ape, jonka olemassaolon olin unohtanut vuosiksi. Nyt sitä on tullut tehtyä tosi usein.

Munakkaaseen tarvitaan lähinnä munia. Sitten jos löytyy vielä ruokalusikallinen tai pari maitoa ja täytteitä maun mukaan, niin se on siinä. Minä laitan yleensä tomaattia (yllätys), fetaa ja sipulia. 

Pakastesipuli on mainio lisäapu kiireiselle, se on musta ihan yhtä hyvää kuin itse silputtu. Senkin löysin vasta lapsen myötä. Muista pakastekasviksista en oikein välitä, paitsi maissista.

Tänään koin myös neroahaaelämyksen! Munakkaaseenhan voi piilottaa ihan mitä tahansa. Siis ihan mitä tahansa. Huomasin tämän, kun ryhdyin uunimunakashommiin ja etsin uunivuokaani. No, sehän oli jääkaapissa ja sen pohjalla oli toissapäiväistä linssimuhennosta säälittävät desi tai kaksi. Eihän se riitä kellekään enää ruuaksi. Eipä sitten muuta kuin munakkaaseen! Kuulostaa ehkä ällöttävältä, mutta toimi. Kannustan kokeilemaan millä tahansa ruuanjämällä.

Tässä kaksi versiota munakkaasta, pannulla tehtävästä ja uunissa paistettavasta.

Munakas pannulla

2:lle aikuiselle ja 1:lle taaperolle

1 silputtu sipuli
1 rkl öljyä
4 kananmunaa
2 rkl maitoa
1-2 tomaattia kuutioituna
100 g fetaa murusteltuna
suolaa ja pippuria
(tabascoa tarjoiluun)

1. Kuumenna  öljy pannulla ja kuullota sipulit siinä.

2. Sekoita kulhossa loput aineet ja kippaa pannulle. Jos haluat säästää tiskissä, voit heittää kamat myös suoraan pannulle. Tee kummassakin tapauksessa suurta kahdeksikkoa paistinlastalla sen aikaa, että munakas alkaa hiukan hyytyä. Teoriassa tämän jälkeen munakkaan pitäisi hyytyä tasaisen mukavasti, mutta käytännössä siitä tulee mulla yleensä kokkelia tai vaihtoehtoisesti paistopinnasta  turhankin rapsakka. Kun mihinkään munakkaan kääntötouhuihinhan en lähde.
3. Syö. Jos kaipaat, laita tabascoa.

***Munakas uunissa
2:lle aikuiselle ja 1:lle taaperolle

4 munaa
1- 2 dl eilisen ruuan rippeitä. Kyllä, mikä tahansa käy. Minä käytin linssimuhennosta.
100 g fetaa murusteltuna/kuutioituna
10-15 oliivia
1-2 tomaattia kuutioituna

1. Sekoita kaikki ainekset tomaatteja lukuunottamatta uunivuoassa.
2. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.
3. Lusikoi päälle tomaattikuutioita.
4. Syö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti